Kabels en leidingen: kunststof leidingsystemen

Gepost op: 13 juli 2017

Delen

Tegenwoordig worden er hoofdzakelijk alleen nog maar kunststof leidingsystemen toegepast. De kunststof leidingsystemen worden tegenwoordig in huis gebruikt voor het water toe- en afvoer, maar ook voor de riolering, gas en elektriciteit. Kunststoffen zijn gemakkelijk verwerkbaar en hebben een lange levensduur. Het PVC Polyvinylchloride heeft een levensduur van ruim 100 jaar. Om de sterkte van de kunststof buizen te verhogen worden ze uit meerdere lagen samengesteld. Hoe meer lagen hoe sterker de buis wordt. Ook hebben de kunststoffen het voordeel dat ze gemakkelijk in alle vormen zijn te gieten of te spuiten. Ze kunnen door lijmen gemakkelijk aan elkaar worden bevestigd. Toch heeft het lang geduurd voordat de kunststoffen voor algemeen gebruik werden toegepast. Daarvoor werden er andere materiaal soorten gebruikt.


Lood 

Deze materiaalsoort is heel lang gebruikt voor waterleidingen in huizen. Een groot nadeel van het lood is dat het langzaam oplost in water. Het loodgehalte van het water zal dus stijgen. Voordat bij deze leidingen het water rechtstreeks gedronken kon worden, moest men het water eerst even goed laten stromen. Het loodgehalte mag niet te hoog worden in het drinkwater. De kans bestaat dan op loodvergiftiging. Loodvergiftiging kan een onherstelbare schade toebrengen aan het zenuwstelsel. Men heeft daarom gekeken naar een andere oplossing. 


Gegalvaniseerd staal

Het nadeel van deze metaalsoort is dat het moeilijk bewerkbaar is. Het is een zwaar metaal. Het is wel een sterk leidingnetwerk wanneer het eenmaal is aangesloten. Er kan na een bepaalde periode roestvorming optreden. De buizen worden nauwer. Ze worden niet meer gebruikt.


Koper

Het waren vooral de koperen leidingen die een lange periode zijn gebruikt voor de waterleidingen. Door middel van de snelkoppelingen, die van messing zijn, kunnen de leidingen gekoppeld worden. Ook kunnen ze door middel van solderen aan elkaar vastgemaakt worden. Het soldeer dat ervoor werd gebruikt was loodvrij.


Kunststof

Na het koper is men overgegaan op kunststof. Het is lichter, gemakkelijker bewerkbaar en goedkoper dan koper. Kunststof heeft een zeer lange levensduur en de leidingen kunnen eenvoudig aan elkaar gelijmd worden. De kunststoffen zijn uit onze moderne maatschappij niet meer weg te denken. Toch heeft dat ook weer zijn keerzijde. Kunststoffen verteren niet waardoor de berg kunststofafval steeds maar groter wordt. Het land en de zee wordt er mee vervuild. Men is onlangs begonnen met een project om de zee schoon te maken van de zeer grote hoeveelheden kunststoffen die erin liggen. Ook de grote hoeveelheden kunststoffen die op het land liggen vormen een probleem. Zij moeten worden verzameld en indien mogelijk worden gerecycled. De berg moet niet groter worden. De vervuiling heeft zijn maximum nu wel bereikt.

Tip: kijk op De Jongh Pipesystems voor een ruim aanbod aankunststof leidingsystemen.